Hier moet je op letten als je online stoffen gaat kopen

Wil je zelf aan de slag met een project waar je stof voor nodig hebt? Dan kun je naar een stoffenwinkel gaan. Echter zal de keuze en voorraad daar over het algemeen vrij beperkt zijn. Online stoffen kopen geeft je meer mogelijkheden. Bovendien ben je geen tijd en geld kwijt aan transport en hoef je niet te sjouwen. 

Maar ook wanneer je online stoffen koopt, moet je opletten waar en hoe je de stof koopt. 

Animal

Materialen uitkiezen

De keuze is gigantisch op het internet. Je kunt werkelijk alles online kopen tegenwoordig. Dat betekent echter ook dat een keuze maken moeilijker is. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet goed om kunnen gaan met té veel keuze. Ze verliezen dan snel uit het oog wat ze precies willen en nodig hebben. 

Beslis daarom vooraf wat je precies nodig hebt. De juiste stof kies je op basis van deze aspecten van je project:

  • Gaat het om een kledingstuk, meubelstuk of interieurproject?
  • Welke weersomstandigheden of temperaturen moet de stof kunnen verdragen?
  • Welke kleuren en patronen passen goed bij je smaak of interieur?

De stof die je gebruikt om een stoel te bekleden is een andere dan de stof waar je een kledingstuk mee maakt. Een stoel wordt immers gebruikt om op te zitten en heeft doorgaans een stugge, zware bekleding. Een jurk moet juist luchtig zijn en soepel om je lichaam vallen. Twee totaal verschillende doeleinden!

Temperaturen en weersomstandigheden

Wanneer je een kussenhoes wil maken, verwacht je misschien dat de stof die je kiest voor elk soort kussen geschikt is. Het tegendeel is echter waar. Want denk er eens over na: een kussen dat voor de sier dient en alleen op jouw bank ligt in de woonkamer heeft minder te verduren dan die kussens voor je loungeset op het balkon. Kussenhoezen die voor buiten bedoeld zijn kun je beter een hard materiaal meegeven dat bestendig is tegen spatten van regen. 

Voetbal stof

Kleuren en patronen

We laten ons al snel verleiden door reclame en mooie plaatjes op het internet. Je ziet een geweldige stof op een model en denkt: die wil ik ook! Maar voor je overgaat tot een koop en er later spijt van krijgt: past deze stof wel bij jouw stijl? Is dit iets wat jij ook echt zou dragen? De gemiddelde persoon heeft minstens een miskoop in de kast hangen. Als je online stoffen koopt, laat je je snel overtuigen door een mooi plaatje maar stel je dat plaatje eens voor in jouw kledingkast!

Hetzelfde geldt wanneer je een meubelstuk gaat bekleden of sierkussens en gordijnen maakt. Die stof kan hartstikke prachtig zijn, maar past het wel bij je huis? Iedereen heeft bepaalde tinten in zijn of haar interieur. Stem de stof voor jouw project af op die tinten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je jouw project af hebt en niet blij bent met het resultaat in je kamer.